Széchényi 2020

Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának fejlesztése

TÁMOP 4.1.1.D-12/1/KONV-2012-0001


Gipsy Cooking Night

http://ekfromaszakkoli.hu/ekf_roma_szakkollegium_rendezveny_cooking_night.html

 

Gipsy Cooking Night

 

Nos, igen, a cím magáért beszél. Egy szuper este, velünk, a legfinomabb cigány ételekkel, és Veletek! Idén második alkalommal rendeztük meg a kis házi főzőcskénket.


A cigány kultúrában igen nagy hagyománya van az étkezésnek, a főzésnek. Ez általában a család női tagjainak a feladata, és ezt a lehető legkorábban el is kezdik tanulni. Ez nálunk is így volt, nagyon régóta készítem ezeket az ételeket. A hagyományos cigány kenyér a bodak, vagy vakaró, az egyik legfontosabb ételünk. Igaz, hús mentes, de olcsó és nagy mennyiségben készíthető. Télen-nyáron sütjük. Ezt is meg lehetett nálunk kóstolni, úgy, mint a töltött káposztát, és igen, ez hagyományos cigány étel. A másik fontos ételünk a lecsó. Kicsit csípősen egy kis szalonnával, és friss meleg bodakkal szerintem az egyik legfinomabb dolog a világon.


A főző estünk alkalmával ezeket elkészítettük és végig lehetett kóstolni. A finom ételek mellett két szakkollégista tagunk, Kerekes Krisztina és Csuja Bence biztosították az igazi cigány hangulatot.
Sokan jöttünk össze, jót beszélgettünk, ettünk, zenéltük!


Reméljük jövőre még többen lesztek kíváncsiak ezekre a finomságokra!

Fehér Brigitta


< Vissza